SEMU - Muziekuitgevers / Editeurs de Musique
 
home :: semu

Belga - Perscommuniqué van 4 mei 2007 - Grootschalige namaak in Stedelijke Muziekacademie Turnhout

 

Vaststelling van namaak in de klaslokalen

Op donderdag 3 mei 2007 voerde de beheersvennootschap Semu, samen met 2 deurwaarders, een controle uit op de aanwezigheid van namaak binnen de Stedelijke Muziekacademie van Turnhout. Er werd vastgesteld dat zich grote hoeveelheden nagemaakte muziekpartituren bevonden in de klaslokalen, zowel in gebruik tijdens de lopende lessen en cursussen als opgeslagen in kasten en archieven. Een gedeelte van de aangetroffen illegale kopieën werd meegenomen voor identificatie en registratie.

Bij een vorige controle werd de toegang tot de lokalen nog flagrant geweigerd door de directeur van de instelling, na consultatie van de jurist van de stad Turnhout. Semu was verplicht om zich te wenden tot de Rechbank om toegang te verkrijgen om de normale wettelijke controles uit te voeren. De voorzitter van de rechtbank legde verbod op aan de directeur en personeelsleden van de Muziekacademie om de gerechtdeurwaarder en/of agenten van Semu nog langer de toegang tot de lokalen te weigeren, en beval tevens aan de Stedelijke Muziekacademie om documenten die eventueel onder slot waren opgeslagen ter beschikking te stellen van de deurwaarder of agenten. Hiervoor werd een dwangsom opgelegd per document en per uur vertraging.

Semu stelt dat van een openbaar ambtenaar kan verwacht worden dat hij of zij de wet naleeft, uit de aard van de funktie toezicht uitoefent op de naleving ervan, en in geen geval deelneemt aan acties van piraterij. Indien deze namaak systematisch wordt uitgeoefend in een schoolomgeving, een educatieve gesubsidieerde instelling waarbij hoofdzakelijk aan kinderen wordt lesgegeven, vestigt men een bijna onomkeerbare normvervaging bij de leerlingen.

Voor het gebruik van fotokopieën van muziekpartituren werd in 2004 een overeenkomst afgesloten tussen OVSG (Onderwijssecretariaat van de Vlaamse Steden en Gemeenten) en Semu. De Stad Turnhout echter was één van de weinige steden die geen licentie-overeenkomst afsloot en aldus opteerde om in de academie enkel te werken met originele partituren.